Viiila

De dagarna som varit på veckan har verkligen varit varma! Jag har blött hela Tempus och satt på flugtäcke nästan varje dag. Idag fick han vila... han har gått så mycket nu på sista tiden att han förtjänade gott en vilodag, så de blev bara att jag pysslade med honom och sprayade flugspray på honom. Men de såg ändå ut som han ville ut en sväng i skogen eller ta ett pass i paddocken, men idag fick de bli vila.
På lördag ska jag till Bakken i Danmark (nöjesfält) med min pappa och lodsas syskon, så då tar mamma honom. Imon blir de förmodligen lite backträning (klättring) i skogen barbacka hade jag tänkt, på förmiddagen, sen blir de buss in till pappa.



Älskade ponny!




Test Tempus

Gör testet om din älsklingshäst, alla måste göra detta!

 

Namn: Tempus Kön: Valack
Född: 2006 Ägare: Majlis & Clara
Stall: Djuråsen  Färg: Ljusbrunblack

 

Har du..
[x] Ridit dressyr
[x]Hoppat
[x] Ridit i ridhus
[x] Ridit i paddock
[x] Ridit på en åker/ett fält
[x] Galopperat
[x] Travat
[x] Skrittat
[x] Ramlat av
[x] Ridit ut
[x] Kört honom/henne (tömkört)
[x] Tävlat
[] Kört galopptävling på en åker/ett fält
[x] Ridit barbacka
[] Stegrat/hoppat upp med frambenen
[x] Bockat
[] Sparkat bakut
[x] Tävlat LD med ponnyn/hästen
[x] Tävlat LC med ponnyn/hästen
[x] Tävlat LB med ponnyn/hästen
[ ] Tävlat LA med ponnyn/hästen
[ ] Tävlat msv B med ponnyn/hästen
[ ] Tävlat msv A med ponnyn/hästen
[x] Hoppat 50 cm
[x] Hoppat 80 cm
[x] Hoppat 90 cm
[]  Hoppat 1 m
[ ]  Hoppat 1,10 m
[ ]  Hoppat 1,20 m
[ ]  Hoppat över 1,30 cm
[ ] Hoppat över 1,50 cm
[] Tränar för någon minst 1 gång i veckan
Beskrivning av Tempus:


Tempus är en ung och stilig herre,
trots sin ålder så har han varit ute på hopp och dressyr tävlingar (mest hopp). Han är som man ser av rasen Fjordhäst, och har ett helt underbart temperament, i 1,5 år som jag nu haft honom har han inte en ända gång varit aggresiv mot mig, han är en kille som tar allt lungt, och stressar inte upp sig i onödan.

Han har rena fina gångarter
och jobbar rejält när de är dags för dressyr, han är inte som många tror om rasen, lat, envisa eller tjocka.... utan ganska smäcker av sig och sammarbetsvillig på alla vis! Eftersom vi ridit in honom själva har man sett hur han suxesivt utvecklats och fått mer förtroende för oss. Jag kan inte direkt säga att han är en nybörjar ponny, eftersom han behöver en stadig och säker person i sadeln som han kan lita på till 100%, då han fortfarande är väldigt ung och ostadig ibland.

Att hoppa är kul
enligt Tempus, och de gör han med glädje. Han är noga med sina ben och hoppar hellre för högt än för lågt. Han är absolut inte het av sig, men vill man se på fart så visst kan han de! Han är väldigt duktig på att få in rätt språng efter hindret, men ibland blir de fel ändå. I dagens läge klarar vi 80 cm lätt, men med träning så kan vi snart ta oss uppåt i höjderna.














Äntligen

Nu har vi satt upp dekalerna på transporten :D
och de blev jätte bra! (tog bara kort på ena sidan)
Nu är jag jätte sugen på att åka iväg med transporten och Tempus såklart :)



Tempus fick på sig ett flugtäcke samt en huva idag eftersom de var enormt med flugor och blindningar, jag tror att han tyckte de var lite skönare.







Dressyr tävlingar

Äntligen har vi planerat in lite tävlingar!! 3 dressyr tävlingar i både LC:2 och i LB:1. Sen kommer vi även åka på 2 utställningar, fast då är de mamma som ska visa Tempus. De ska verkligen bli spännande, och få se vilka resultat man får i både dressyr och utställning. Jag räknar inte med att bli placerad i dressyr, men de är alltid lika kul att åka iväg och få ett protokoll, Tempus är vad jag sett den yngsta i de tävlingar jag anmält oss till (dressyr) och därför kan man inte jämföra honom med andra riktigt.
Då blir de dusch och tvättning för Tempus del innan den första tävlingen, så han är ren och fin.

Snart blir de ner till stallet, vet inte riktigt vad jag ska rida, men idag får de bli lite terränghinder ute i skogen, var ett tag sedan jag hoppade känns de som. Jag hoppas att jag och mamma kan hjälpas åt ikväll att sätta upp dekalerna på transporten (som ni ser nedan), en på var sida av transporten.










Trött?

Stallet
Efter 3 dagar hos pappa kom jag hem idag morse (de är anledningen till att jag inte uppdaterat min blogg).
Tempus fick stå lite inne och vila innan jag skulle rida, så jag började att städa och tvätta i hans box, fast först tog jag ut all spån. När spånen var ute tog jag och kopplade högtryckstvätten, när jag var helt klar med de hörde jag bara: lite skrap och en liten "duns" eller vad man kallar de, och Tempus hade lagt sig ner i boxen, en box ifrån Tempus.... han var så söt när han låg där och sov, trött var han efter att ha käkat gräs ute. Men inte kunde jag sätta på högtryckstvätten när han låg där och sov, så jag började att skrubba i boxen istället, som tur hade han rest sig upp när jag nästan var helt klar med boxen.  Medan jag satte på högtryckstvätten stog Tempus bara och kollade och somnade igen, inte brydde han sig om de lät.

Tempus stod och vilade i ca 1,5 h, sen var de dags att träna lite dressyr i paddocken. Han jobbade på rejält, och sökte sig ner bra i galoppen. De ska verkligen bli spännande vad han kommer få för resultat på utställningen i augusti! I sommar har faktiskt inte Tempus blivit så där jätte tjock, utan har faktiskt varit lagom rund och fin om sin mage, om man jämför med förra året. Även hans man är mycket stabil och inte så hängig på sidorna, vilket gör att han lyser upp ännu mer.






Upp piffning

Så idag blev de att klippa av Tempus svarta tuppkamm, de var ganska ovanligt att se honom i vanlig rak och stabil man... inget som jag ångrade precis, jag sprayade även med lite pälsglans så att den blev extra glansig.  Inte nog med det tvättade jag även hans svans, som blivit äklig nu när han legat utomhus.

Jag var hos Tempus lite senare idag, men när jag väl var nere hos honom så tog vi ett rejält pass i paddocken, i både hoppning och dressyr. Vi hoppade mellan 60- 70 cm, inte så värst högt men jag tränade på få in rätt språng, vilket han var duktigt med. Jag jobbade honom i form i skritt och trav och lät honom i galoppen samla sig, vilket han har blivit riktigt duktig med, han jobbar på rejält. Han sammarbetar till 100 % och gör de också för att de är kul!


Före klippning

Efter klippning












Sööt

Nu äntligen har jag fått lite bilder på Tempus! De var dock inte världens finaste väder, men men.
Jag är så himla sugen på att åka och tävla!! Och att sätta upp "Clara Svensson & Tempus" klister skyltarna på transporten, som jag fick av mamma i avslutningspresent. Men jag får vänta tills de är torrare med klister skyltarna.

När jag kom tillbaka från ridturen var man bara inte lite blöt.... mina ridbyxor var fyllda med vatten och hanskarna kunde man vrida ur... men Tempus kom ut och jobbade iallafall. Men de blev inget med att klippa hans man eftersom de var väldigt blött, jag vill inte klippa när de är blött för då blir de bara fel, jag får helt enkelt vänta tills vädret blir finare.










Heej

Dagen har varit rolig, och Tempus ha varit duktigt, pigg och glad. Travade till mig i hagen, så jag gav han en godis. Jag hoppade med honom ett terräng hinder på 70- 80 cm vilket han tyckte var riktigt skoj!
När jag kollade på hans man idag såg den inte riktigt fin ut... nu när han släppts på bete eller gått ute hela nätterna och dagarna så har den blivit lite ruffsig. Så imon ska jag nog klippa ner den men även lägga på pälsglans och försöka tvätta den. Funderar på att klippa ner den svarta tuppkammen så den blir lika hög som de vita....  före och efter bilder kommer imon efter att han har klippts.

Imon får jag verkligen inte glömma kameran! Några färska bilder vill man ju ha.


Bilder sen i mitten av april 2011




Stallet

Snart bär de av till stallet, jag och en kompis ska rida ut och ha lite picknik i skogen med bullar och kakor och sånt gott! Igår vilade Tempus, han kom travande till mig när jag ropade på honom, så himla söt. Bloggar nog mer senare i eftermiddag och lägger nog också ut lite bilder sen ridturen.


Bild på mig och Tempus förra sommaren


Skolavslutning!

Igår var de skolavslutning för mig, jag slutade 9:an! I Onsdags var vi även på Liseberg med alla 9:or på vår skola., jag vågade åka allt, men åkte inte de små karusellerna eftersom vi hann inte och de var inte så viktiga. Så nu har jag äntligen sommarlov!!

Igår red jag i skogen och körde backträning/klättring sak samma... han jobbade på riktigt bra och vi körde upp 3 gånger för olika backar som låg bredvid varandra som var olika branta. Vi tog dom i både trav och galopp. Hemma fick Tempus lite betfor, havre och mineraler.

Idag hade jag tänkt att hoppa lite i paddocken, men är de för blött rider jag nog ut någonstans. Skriver kanske när jag kommit hem.









Dressyr


Nu var de ett tag sedan jag skrev...idag var vi iallafall iväg i Simlångsdalen och tränade dressyr, jag och Tempus, vi tränade för en tjej vid namn Anne. Med i gruppen var även två andra tjejer med sina hästar.  De var lärorikt och hon var mycket duktigt! Tempus skötte sig fint och kämpade in i de sista, han var ganska svettig efter dressyr passet. Jag själv var ju ganska svettig jag med, men de betyder att man jobbat rätt också. Vi tränade b la med att ställa och böja, lite skänkelvikning och träning på volten. I natt sover både jag och Tempus gott, kan jag tänka mig!! Inga bilder sen idag... tyvärr... men här kommer en bild tagen i maj.
Grattis till min underbara mamma som idag fyller år, hon ställer alltid upp för allt och alla!







BADA!

Jag och två andra tjejer med deras ponnyer var idag och badade i en å, de var förvånadsväckande varmt för att bara ha varit jätte varmt i några dagar.Vattet räckte upp knäet om inte mer, lite synd är de att de inte blir lite djupare så att de börjar simma. Tempus tycker om att bada och gör de med glädje, han gör de helst om de andra också badar.Han gillar även att leka med vattnet genom att ta ner lite av huvudet i vattnet och skvätta lite. Vi red barabacka och badade och han lyssnade så bra på mig, han jobbade fint i skritt men var väldigt duktig i traven med formen när vi red dit och hem.

De blev mycket bad idag, innan stallet var jag och badade med pappa och katrin i  Ugglarp med hundrana, på hundbadet. Där var de också varmt och härligt!

Tävling i Varberg

Dagens resultat
Efter tävlingen i Varberg känner jag mig stolt och glad över Tempus.

LD
- felfri
LC- en vägran på nummer 5 som var ett plank (han kom in i korsgalopp och hade inte så mkt fart)

Detta betyder även att han är kvalad i 70 cm inför nästa år, då jag kan starta i avd.A!


Här har han på sitt nya träns.





Gott och mysigt

Efter att ha bakat kanel och vanilj bullar, blir de in på datorn snabbt och sedan ner till Tempus för att packa och fixa inför morgondagens lokala hopptävling. Jag kommer ta in Tempus medan jag fixar så han får vila sig lite, sen kommer jag givetvis pyssla och rykta ganska mycket med honom så han är blank och fin till imon! Hans träns passade honom jätte bra och de kommer bli roligt att få använda de när jag hoppar.

Uteritt

Tränset som jag köpte igår passade Tempus jätte bra, fick i och för sig göra ett extra hål men sen satt de bra. Vi red ut och körde lite backträning uppför en ganska lång backe. Red ara upp en gång och ner igen eftersom de var så varmt. Han var väldigt koncentrerad när de gällde formen, han var dock lite trött och gick lite i sin takt.
I förgår släpptes han på bete och de kan vara de som gjort honom lite sömnig, jag trodde nästan att han skulle vara smällfet när jag skulle hämta honom igår, men de var han inte. Han kom travande mot mig när jag kallade på honom, gissa om man blir glad och lycklig?!


Rida sen gekås


Innan jag och mamma skulle till gekås blev de en sväng i paddocken, jag red dressyr och jobbade honom mycket i form, jag red i drygt 40 min och Tempus var lite svettig efter allt, ändå var de inte så varmt. Men han gick ner mycket i traven, även lite i galoppen.

På gekås köpte jag ett pullar träns till Tempus, de var precis att de fanns i Tempus storlek. Riktig tur hade jag för de fanns bara en sort av pullar träns i svart... sen köpte jag bland annat en våffeltång från OBH nordica. Bilder på tränset kommer på söndag.
Senare på kvällen åkte jag till pappa och så grillade vi.

RSS 2.0